Rent åt helvete

NOMINERAD TILL STORA JOURNALISTPRISET 2023

“Ett litterärt reportage med politisk sprängkraft.” – GP

Dagarna före jul 2021 går larmet i en av Sveriges mest välbevakade villor. Men det är ingen terrorist som poliserna möts av på platsen, det är en papperslös kvinna från Nicaragua som är där för att städa.

På statsministerns garageuppfart börjar Elinor Torps berättelse om hur de företag vi anlitar för att göra våra hem och arbetsplatser rena själva är de smutsigaste. Kriminalitet, usla villkor och människoexploatering är regel, inte undantag.

Rent åt helvete är en närgången skildring av människorna som städar vårt land. Av en arbetarrörelse som vänt dem ryggen och en politik som har banat vägen för missförhållandena. Men lika mycket handlar det om dig och mig. Vi som kan välja att blunda eller se vem som håller i skurhinken.

Köp boken
rent-åt-helvete-bok

Röster om boken

  • Ett litterärt reportage med politisk sprängkraft.
  • Väldigt spännande. Som en deckare. Uppdrag granskning fast i bokform.
  • På ett rakt och känslomässigt återhållet språk skriver Elinor Torp fram ett samhälle som är anfrätt in i märgen av en systematisk arbetslivskriminalitet ... nödvändig läsning för den som vill förstå hur Sverige har förändrats.
  • Elinor Torp är en av landets bästa journalister ... Hon gestaltar skickligt, kommer nära, gör jobbet. Frågorna hon ställer riktas till politiken, men också till oss alla.
  • Boken borde fräta i politikers, och framför allt socialdemokraters händer och ingen kommunikatör i världen borde kunna få oss att ignorera det som skrivs.
  • Genom åren har Elinor Torp vunnit en rad journalistpriser. I en rättvis medievärld vinner hon ännu fler priser för den här boken.