Moderkakan

“En stark historia. Kvinnokroppen binder samman nu och då.” – Aftonbladet

Ika är nyförlöst och vilse. Kroppen är trasig, amningen vill inte sätta igång, pappasängen står tom och minnen från barndomen läcker in i nuet. En efter en får mammorna lämna sjukhuset men Ika blir kvar. Ingen vet varför hon blöder och blöder och inte tycks läka så som mammor bör läka. Under en vecka följer vi Ika från förlossning till den sista dagen inom sjukhusets skyddande väggar och hennes försök till att sätta ihop sig själv och stoppa insidan från att falla ut.

Med ett visuellt och lyriskt språk porträtterar Elinor Torp mänsklighetens kanske mest känslomässigt omvälvande upplevelse. Från en fragmentarisk början till en allt mer sammanhängande helhet. Moderkakan är en naken och uppriktig berättelse om moderskap och verkligheten som möter den nyblivna föräldern. En insyn i förlossningsvårdens både beskyddande och krassa miljö.

Köp boken

Röster om boken

  • Elinor Torps debutroman Moderkakan skildrar sju dagar på BB som rätt mycket går liksom i ett töcken, med blödningar, ett barn som först inte vill bli ammat och många tillbakablickar på en barndom. Det är en stark historia. Kvinnokroppen binder samman nu och då.
  • När jag läser Elinor Torps roman Moderkakan är det första gången jag tar del av en text där jag upplever igenkänning i allt som varit så svårt att sätta ord på runt förlossning
  • ”Moderkakan” kretsar kring relationen mellan barnmorskan Lise och mamman Ika. Barnmorskans kamp att orka med sitt arbete stöts mot den nyblivna mammans förvirring och ensamhet. Mot alla odds lyckas de finna varandra i kaoset på förlossningsavdelningen, ett möte Elinor Torp själv saknade när hon födde barn.
  • Det köttsliga och absurda är ett stråk i romanen, men den ömmande kärnan är gränslösheten, alltså det närmast upplösta tillstånd som den nyförlösta har att navigera.