Döden på jobbet

”Torps reportage berör inpå skinnet. Dess mörka botten har en spänning av smått thrillerartad karaktär.” – NSD

Gustaf tuggar på luften. Det gnisslar mellan tänderna. En meter till orkar han. Sedan går det inte mer. Han sjunker ner platt på mage och blundar, ser lillebrorsan Viktor framför sig, hans glesa leende, mjölktanden som hänger lös, full-i-fan-flinet som brukar reta gallfeber på honom. Pillan!

Visst svarade han på hennes sms? Han minns inte. Han är hemma i badkaret i Mörön. Det är en hålla-andan-lek. Lite till klarar han. Lite till.

Det här är en berättelse om brott som sällan bestraffas och baksidan av ett förändrat arbetsliv. Långt ner i en kedja av företag jobbade Gustaf och Johan. Ett enda andetag avgjorde vem av dem som fick leva.

Elinor Torp är journalist och författare. Hon jobbar för närvarande på Dagens Arbete. 2010 vann hon Guldspaden för en granskning av arbetsmiljön i återvinningsbranschen. Elinor Torps författardebut, Döden på jobbet (2013), skapade stor debatt.

Köp boken
doden pa jobbet omslag

Röster om boken

  • Torps reportage berör inpå skinnet. Dess mörka botten har en spänning av smått thrillerartad karaktär.
  • Elinor Torp lyckas både mänsklig- och begripliggöra en tragedi vilken visar sig vara tidstypisk. Hennes kunskaper är tunga och tilltalet nedtonat. Ett sällsynt sakligt och skakande reportage.
  • En av de viktigaste reportageböcker som jag har läst på mycket länge, okonstlat och utan övertoner driver hon reportaget fram mot den obönhörliga slutsatsen: Det har skett ett ideologiskt skifte bakom ryggen på oss där vi förvandlats från arbetande människor till objekt där man kan räkna med att en eller annan går under.
  • Beskrivningen av det ideologiska skiftet som skett i Sverige. Hur upphandlingar, bemanningssystem och långa entreprenörskedjor skjutit säkerhet och ansvar åt sidan medan människor dör på jobbet. Inte 1800-tal. Nu.